Sunday, September 23, 2012

Yorkshire puddings

Eeeeeeeeeeek!!! I made Yorkshire puddings. Eeek! I am so so so so proud of myself for daring to try some difficult recipes (well, they seem difficult for me) now. I never thought I could make Yorkshire puddings, but they turned out to be pretty easy! Wow! I sure didn't expect that. My first try went to hell though... but that's because I put too much oil into the muffin tins and it went everywhere in the oven. sigh. Some safety thing went on in the oven and it turned itself off. Well, we cleaned the oven and I was keen to try again. This time I put a lot less oil and I think my puddings look beautiful. I was so proud of myself! :) 
Iiiiiiiiiiiiik!!!! Minä tein Yorkshire puddingeja! Käääk! Minusta on niin hirmuisen ihana kun olen alkanut kokeilemaan minulle aika pelottavia ohjeita. Minä luulin etten ikinä osaisi tehdä näitä, mutta nehän onkin tosi helppoja tehdä. No, ei olisi kyllä uskonut! Ensimmäinen kokeilu meni kyllä täysin pieleen... mutta ainoastaan sen takia kun olin laittanut liikaa öljyä vuokiin ja ne sitten valui uunin pohjalle ja joku turvajuttu meni päälle je uuni sammui automaattisesti. Käääääääk! Hitsi kun harmitti, kun ne nousivat tosi mahtavasti. No, uuni puhdistettiin ja ei kun uusi yritys. Tällä kertaa laitoin paljon vähemmän öljyä ja vau, miten hienoja näistä tuli. Olin tosi ylpeä itsestäni! :) Hih.

I used this recipe. Tein näitä tällä ohjeella:
120g flour - vehnäjauhoja
3dl milk - maitoa
3 eggs - kananmunaa
salt - suolaa

Mix all the ingredients well, so that there aren't any lumps. It is a very liquid-ey batter. Put it in the fridge for 30 minutes.
Set the oven to 210C.
Put oil into each hole of the muffin tin, so that the base is covered. Put the tin into the hot oven for about 5 minutes, so that the oil will heat up until it is almost starting to smoke. Take it out and quickly pour the batter into each hole.Put the tin back into the oven for about 25 minutes. Do not open the oven door even once!
Enjoy with roast beef and gravy. Yum.
Sekoita kaikki aineet keskenään. Taikina on tosi vetinen ja muista sekoittaa niin hyvin ettei taikinaan jää möykkyjä. Laita taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Laita uuni lämpenemään 210C.
Laita muffinssivuoan jokaiseen koloon sen verran öljyä että pohja peittyy. Laita vuoka kuumaan uuniin n.5 minuutiksi, niin että öljy on niin kuumaa että se alkaa melkein savuamaan. Ota vuoka pois uunista ja kaada taikina vuokiin öljyn päälle nopeasti. Laita vuoka sitten takaisin uuniin 25 minuutiksi. Älä avaa uunin ovea kertaakaan sinä aikana!!!
Syö herkullisen lihan ja kastikkeen kanssa. Nam!

3 comments:

  1. Well done Laura. Yorkshire puddings are a pretty technical dish. If you don't get everything absolutely right, they can go wrong really quickly. I can imagine these with roast beef and gravy. YUM!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I am sure that there will be plenty of 'Yorkshire pancakes' in my future. LOL. But I was so surprised that I managed to get these done.. even in my bad oven! Woohoo! I want to try make a really big Yorkshire pudding next. Just not sure what kind of tin to use.. hmm...

      Delete
  2. Minä en ole koskaan kuullutkaan tämmöisistä. Enkä kyllä uskaltaisia kokeillakaan, kun kuulostaa niin pelottavalta. Hyvä Laura! Upean näköisiä!

    ReplyDelete